Przejdź do druki i wnioski do pobrania
Przejdź do treści Przejdź do stopki
Małopolski Kiermasz Wielkanocny za nami!

Małopolski Kiermasz Wielkanocny za nami!

Treść

Podczas ubiegłego weekendu (24-25 marca) gorlicki Rynek zapełniły kolorowe, świąteczne stoiska, które przyciągnęły licznie mieszkańców Gorlic i okolic. Wszystko to za sprawą Małopolskiego Kiermaszu Wielkanocnego.

Kiermasz był wyjątkową okazją do poznania, a przede wszystkim skosztowania co najmniej 37 produktów i potraw tradycyjnych - charakterystycznych dla regionu małopolski, w tym produktów wpisanych do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska.

Uczestnicy wydarzenia mieli okazję spróbować np. kiszonych rydzy z gminy Uście Gorlickie, prołzioków, pasztetu z fasoli piękny Jaś, kiełbasy Lisieckiej, dżemu z płatków róż czy zatorskiego karpia. Nie zabrakło także święconki, żurku, bab i mazurków wielkanocnych.

Swoją działalność zaprezentowali zarówno bezpośredni producenci regionalnych specjałów, jak i Koła Gospodyń Wiejskich działające na obszarze całego powiatu gorlickiego.

Prócz kulinarnych atrakcji, na specjalnie przygotowanych warsztatach, swoich sił mogli spróbować także najmłodsi. Z wielkim zaangażowaniem tworzyli m.in. wielkanocne palmy, ozdabiali pisanki oraz malowali na drewnie.

Tuż przed Ratuszem stanął także Wielkanocny Kogut, którego stworzyli uczestnicy warsztatów plastycznych „BEZ ŚCIEMY! PLECIEMY!” pod czujnym okiem instruktorów Gorlickiego Centrum Kultury.

W niedzielne południe gorlicki Rynek ozdobiły także palmy, wykonane na trzecią edycję Konkursu Palm Wielkanocnych w parafii pw. Matki Bożej Nieustającej Pomocy w Gorlicach.

Wydarzeniu towarzyszyła wyjątkowo piękna i wiosenna pogoda, a świąteczny nastrój udzielił się wszystkim uczestnikom.

Organizatorami wydarzenia byli: Województwo Małopolskie, Lokalna Grupa Działania „Beskid Gorlicki”, Małopolska Spółdzielnia Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz Urząd Miejski w Gorlicach.

Galerie zdjęć z wydarzenia:

Dzień 1

Dzień 2