
Folkowe zakończenie wakacji!
Treść
Za nami folkowy weekend na gorlickim Rynku! W piątek wspólnie z Gorlickim Centrum Kultury zaprosiliśmy Was na wydarzenie „Pogórzanie i Przyjaciele – siła tradycji”. Na scenie plenerowej zaprezentowali się: Regionalny Zespół Podegrodzie, Ludowy Zespół Pieśni i Tańca „Osławiany” z Mokrego oraz Regionalny Zespół Taneczny Pogórzanie z Gorlic. Wydarzeniu towarzyszyły degustacje produktów regionalnych, prezentacje rzemiosła (snycerstwo, pszczelarstwo), warsztaty tworzenia zabawek z siana i malowania drewnianych łyżek oraz plenerowa wystawa o kulturze Pogórza i RZT Pogórzanie.
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.
Z kolei w sobotę i niedzielę odbyła się 9. edycja Festiwalu „4 Strony Karpat”. Było folkowo, barwnie i radośnie! Tegorocznej odsłonie festiwalu towarzyszyły:
- targi turystyczne marki Karpating,
- pachnące warsztaty piernikowe zorganizowane przez Polskie Piekarnie z Libuszy,
- warsztaty koronki klockowej, które poprowadziła mistrzyni bobowskiej koronki Ewa Szpila,
- degustacja produktów regionalnych serwowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich w Kobylance i restaurację Stary Dom Zdrojowy z Wysowej-Zdroju,
- warsztaty plastyczne dla dzieci,
- wystawa malarstwa inspirowanego twórczością Zofii Stryjeńskiej pod tytułem „Zaloty”.
Na gorlickiej scenie zagrali Johip!, Cultural Concept, Kapela Beskidnicy, Opa Cupa i Bree & Zespół Chwila.
Na kiermaszu mogliście spotkać użytkowników marki lokalnej Karpating, wyróżnionych za:
- Wspólne zwiedzanie świata nietoperzy z Babą z gór w Izbach,
- Piernik Kasztelan Biecki z Polskich Piekarni,
- Bransoletkę Girlandkę z bobowskiej KORONKARNI,
- Warsztaty koronki klockowej organizowane przez KORONKARNIĘ,
- Rydzowe specjały ze Starego Domu Zdrojowego,
- Tradycyjne chleby na zakwasie ze Starego Domu Zdrojowego,
- Galicyjskie menu ze Starego Domu Zdrojowego,
- Święto Rydza organizowane przez Stary Dom Zdrojowy,
- Dżem mirabelkowy i powidło śliwkowe z gospodarstwa Moniki Staszyńskiej,
- Wylepianki z Kobylanki – ręcznie wylepiane pierogi z tradycyjnym nadzieniem ruskim i z kapusty słodkiej od Koła Gospodyń Wiejskich w Kobylance,
- Wody lecznicze „Henryk”, „Józef”, „Franciszek” ze źródeł w Uzdrowisku Wysowa S.A.,
- Naturalną wodę mineralną od Wysowianki,
- Kromer Festival Biecz organizowany przez Bieckie Centrum Kultury,
- Festiwal "4 Strony Karpat" i Gorlicki Jarmark Bożonarodzeniowy organizowane przez Miasto Gorlice oraz Gorlickie Centrum Kultury.
Galeria z Festiwalu Pogórzanie i Przyjaciele - siła tradycji
Galeria z I dnia Festiwalu 4 Strony Karpat
Galeria z II dnia Festiwalu 4 Strony Karpat
Zadanie publiczne pn. „Odkryj Karpating” dofinansowano ze środków Ministerstwa Sportu i Turystyki, zgodnie z zawartą umową nr 2023/0023/2256/UDOT/DT/BP z dnia 25 maja 2023 r.
Partnerem wydarzenia była Lokalna Grupa Działania „Beskid Gorlicki”.