Jubileuszowa, 10. edycja Festiwalu 4 Strony Karpat przeszła do historii. Było folkowo, barwnie i radośnie! Tegorocznej odsłonie festiwalu towarzyszyły II Targi turystyczne marki Karpating, pachnące warsztaty piernikowe, warsztaty koronki klockowej, degustacja produktów regionalnych oraz atrakcje dla dzieci – animacje i warsztaty muzyczne z Wujkiem skarpetką.
Na gorlickiej scenie zagrali Vołosi, Tołhaje, Happy Village Orchestra i Sokół Orchestra.
Targi turystyczne marki Karpating zorganizowane zostały w ramach projektu Lokalnej Grupy Działania „Beskid Gorlicki” pt. „Gościnny Karpating”, który uzyskał dofinansowanie w konkursie ofert na realizację zadań publicznych Województwa Małopolskiego w dziedzinie turystyki i krajoznawstwa w 2024 r. pn. „Małopolska Gościnna – II edycja”.
Na kiermaszu mogliście spotkać użytkowników marki lokalnej Karpating. W tym roku byli z nami:
- Fundacja SURVIVAL z warsztatami „Pszczoły to nie tylko miód – poznaj ich świat”.
- Winnica Bucze z winem „Gorlickim Białym”.
- Mydło Stacja z Szalowej, wyróżniona za Mydło naturalne Czarne Złoto z Gorlic.
- Zuzanna Długosz zwana Baba z gór, która zaprasza na wspólne zwiedzanie świata nietoperzy w Izbach.
- Biuro Podróży Kris Tour Gorlice, które organizuje autokarowe wycieczki po Beskidzie Niskim.
- Tarninowe Wzgórze – agroturystyka w Kunkowej – magicznym miejscu na końcu świata.
- Browar Stodoła, w którym powstaje piwo regionalne: Libuskie „Myntne”, Blask Łukasiewicza, Pogórzańskie, Rzezimieszek, Pivo Žižkove, Czerwony Topór, Trzeźwy Woźnica, Zalasowiak, Hey Gringo, Libuskie Miodowe, Libuskie Malinowe, RIS Wędzona Śliwka, 0% APA Wiśnia – Czarna porzeczka.
- Tortillas Molino.pl ze Strzeszyna – firma otrzymała znak Karpating na Karpatellę – tostellę ze słonecznikiem i bluszczykiem kurdybankiem.
- „Pasieka pod modrzewiami” w Rozdzielu, w której powstaje karpatingowy miód wielokwiatowy oraz pyłek pszczeli i pierzga pszczela.
- Stowarzyszenie GorliceBike z ofertą „Beskid Niski na rowerze – GorliceBike".
- Ewa Szpila i Grzegorz Szpila – właściciele KORONKARNIA z Bobowej. Otrzymali znak marki na Bransoletkę Girlandkę i warsztaty koronki klockowej.
- Spółdzielnia Mleczarska w Łużnej z serami: Łużniak, Łużniański wędzony, Łużniański wędzony z ziołami, masło wiejskie – świeże.
- Grupa Rekonstrukcji Historycznej „Gorlice 1915”, która zaprasza do Krygowskiej Izby Muzealnej.
- Panie z Koło Gospodyń Wiejskich w Kobylance, które wytwarzają pyszne pierogi Wylepianki z Kobylanki.
- Restauracja Stary Dom Zdrojowy z Wysowej-Zdroju, która może pochwalić się aż 4 produktami i inicjatywami ze znakiem Karpating: rydzowe specjały, galicyjskie menu, Święto Rydza w Wysowej Zdroju, tradycyjne chleby na zakwasie.
- Polskie Piekarnie z Libuszy, które wytwarzają Piernik Kasztelan Biecki.
Partnerem wydarzenia była Lokalna Grupa Działania „Beskid Gorlicki”.
Galeria z pierwszego dnia Festiwalu dostępna jest tutaj.
Galeria z drugiego dnia Festiwalu dostępna jest tutaj.
Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego