Przejdź do druki i wnioski do pobrania
Przejdź do treści Przejdź do stopki

"Żółty talerz” w Placówce Wsparcia Dziennego TPD w Gorlicach

Treść

Placówka Wsparcia Dziennego TPD uczestniczy w programie wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce pt. ŻÓŁTY TALERZ. Programem objętych jest 50 świetlic z pięciu województw, w tym 6 placówek z Małopolski, wśród których, co jest ogromnym wyróżnieniem, znalazła się placówka TPD z Gorlic.

"Żółty Talerz" to wspólny program uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi. Celem programu jest dofinansowanie dożywiania dzieci przez zapewnienie zdrowego posiłku.

Wdrażanie programu ŻÓŁTY TALERZ w naszej placówce rozpoczęło się 26 września. Dożywianie odbywa się codziennie. Dzieciom zostały  zapewnione regularne podwieczorki  w ramach których otrzymują: soki, owoce, jogurty, zdrowe pieczywo. Ponadto została zorganizowana gazetka tematyczna, na której wyeksponowano materiały  dotyczące projektu, wykonano plakaty zachęcające dzieci do udziału w warsztatach kulinarnych, które zostały rozmieszczone na witrynach okien naszej placówki.

Zgodnie z założeniami programu, w dniu 28 września zostały zorganizowane warsztaty edukacyjne promujące zdrowe odżywianie pt. „Śniadanie na dobry początek dnia”, dla dzieci uczęszczających do naszej placówki. Warsztaty były zrealizowane przez wychowawców: Panią Izabelę Ciemała – Pijanowską oraz Katarzynę Musz.

Na warsztaty została zaproszona Pani Stanisława Bąk – Prezes Zarządu TPD i Pani Maria Jamro – Przewodnicząca Zarządu Osiedla.

Wprowadzeniem do zajęć warsztatowych był zaprezentowany dzieciom  film  „Jestem panem swojego losu”, który miał na celu uświadomienie jak ważną rolę dla zdrowia odgrywają posiłki, ich jakość oraz ilość spożywana w ciągu dnia.

Wychowawcy na talerzach przygotowali różnorodne: warzywa, owoce, sery, wędlinę, pełnowartościowy chleb itd. Dzieci miały za zadanie na swój talerzyk wybrać dowolne produkty, a następnie każde wg własnego pomysłu komponowało swoją kanapkę. Dzieci
z wielką ochotą i zaangażowaniem przystąpiły do tworzenia kolorowych i zdrowych kanapek. Zaproszeni goście mieli wybrać najciekawszą kanapkę. Oceniono, że wszystkie były pomysłowe, kolorowe, zachęcające do jedzenia. Nie zabrakło wspólnej degustacji. Było smacznie i zdrowo.

Tekst: Agnieszka Piskorz

O programie „Żółty talerz”

ŻÓŁTY TALERZ - program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce

1 września br. Towarzystwo Przyjaciół Dzieci przystąpiło do programu wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce. Żółty Talerz to wspólny program uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi.

Program, w części, za którą odpowiada TPD – Zarząd Główny w Warszawie, jest realizowany w 50 środowiskowych ogniskach wychowawczych i świetlicach TPD na terenie pięciu województw: mazowieckiego, małopolskiego, zachodniopomorskiego, wielkopolskiego i łódzkiego. Podstawowym celem programu jest dofinansowanie dożywiania dzieci przez zapewnienie zdrowego posiłku dla 1500 naszych podopiecznych.

Poza tym raz w miesiącu w miejscach zakwalifikowanych do projektu odbywać się będą warsztaty edukacyjne dla dzieci dotyczące zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia  przygotowywane  przez wychowawców, same dzieci czy też zatrudnionych specjalistów.

Natomiast raz na dwa miesiące będą organizowane warsztaty edukacyjne dla rodziców podopiecznych ognisk i świetlic TPD. Podczas warsztatów można będzie zdobyć wiedzę na temat przygotowywania zdrowych i zbilansowanych posiłków oraz ekonomicznego gospodarowania żywnością.

W każdym z województw na przełomie maja i czerwca zorganizowany zostanie piknik rodzinny promujący zdrowe odżywianie dla całej rodziny pt. „Zdrowo jesz, lepiej żyjesz”.  Podczas pikniku odbędą się kiermasze potraw przygotowanych przez dzieci i rodziców, pokazy kulinarne (przygotowywanie potraw), konkursy kulinarne oraz konkursy wiedzy o zdrowym odżywianiu, a także zawody i rozgrywki sportowe.

Program Żółty Talerz ma w ciągu najbliższych 12 miesięcy przynieść konkretne efekty: zwiększyć liczbę żywionych dzieci, poprawić jakość i intensywność żywienia, aktywizować lokalne społeczności wokół problemu żywienia dzieci i zapewnić wiedzę pomocną w prawidłowym żywieniu najmłodszych. Żółty Talerz to sojusz Kulczyk Foundation z Caritas, TPD, PCK, Bankami Żywności oraz SOS Wioskami Dziecięcymi. To łącznie 4 mln zł na żywienie dzieci, co ma zaowocować ponad 1 milionem wydanych posiłków.